Arpej Çalışmaları

5 Ekim 2007 Cuma

İtalyanca "arpeggio" kelimesinden gelen arpej bir akordaki notaların art arda çalınması anlamına gelir. Yani sol elimiz akor basarken sağ elimiz ise arpej yapar. Arpej yapılan parmakların adları şöyledir:

p: baş parmak
i: işaret
m: orta
a: yüzük parmağı

Notalarda, tablarda arpej parmakları bu işaretlerle gösterilir. Kısaca "pima" diyebiliriz. Arpej yaparken serçe parmağı flamenko dışında kullanmıyoruz. Şimdi bazı örnek arpej egzersizlerine gelelim:

Egzersiz 1


Burada gördüğünüz gibi baş parmağı kalın mi teline, diğer parmakları aşağıdaki 3 tele yerleştiriyoruz. Yalnız bu tabiki değişmez bir kural değil.

Egzersiz 2



Egzersiz 3

Egzersizleri yavaş bir tempoda çalışın ve parmaklarınızı tellere doğru yerleştirdiğinizden emin olun.

30 yorum:

Adsız 24 Ocak 2008 09:25  

tesekkürler cok güzel bir paylasım

Adsız 12 Temmuz 2008 03:39  

BU BİLGİLERİDE BİZLERLE PAYLAŞTIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

Adsız 13 Temmuz 2008 05:17  

güzel amaaaa gorüntulu bı ders olsa daha faydalı olmazmı????

Adsız 18 Temmuz 2008 00:03  

tskkrlr..............

Adsız 23 Temmuz 2008 08:49  

cok ıyı hazırlAMIS TEBRIKLAER

Adsız 24 Temmuz 2008 12:29  

hocam 2 sini biliordum zaten 3.sü içinde tesekkürler cok saolun..

Adsız 26 Temmuz 2008 13:57  

ya ben bişey sorcam. normalde internetten istediğimz şarkının hangi notalarla çalındığını görebiliyoruz fakat benim sorunum hangi şarkıya hangi ritim gidiyo onu bilmiyom . yani sadece nota işe yaramıyo, yarcımcı olursanız sevinirim arkadaşlar.

mehmet 1 Ağustos 2008 15:26  

Sevgili site yöneticileri farkında mısınız her verdiğiniz dersten sonraki yorumlarda şöyle olsa daha iyi olurdu deniliyor...Keşke en iyisini yapsanızda verdiğiniz derslerle ön plana çıksanız...şuan ki dersler zaten her yerde mevcut.Önemli olan daha anlaşılır ve yeterli kılmak...Görselleri de biraz daha kullanırsanız iyi olur...Lütfen Bunları bir tavsiye kabul edin saygısızlık yapmak istemem...yinede ellerinize sağlık ;)

Adsız 6 Ağustos 2008 12:27  

arkadaş ilk önce şarkıyı dinle batery sesini takip et ona göre işin çok daha kolaylaşacak sonra bildiğin ritmleri batery hızına göre tek tek dene zaten şarkıyı biraz dinleyince şarkının orjinal ritmini kendin çıkarırsın (26 temmuz 2008 cumartesi günü soru yollayan arkaş için)

Adsız 14 Ağustos 2008 08:13  

cidden brawo coq saolun daa qenıs bılqıler beqlıorus tebrıqler

Adsız 24 Ağustos 2008 07:31  

siteniz için teşekkürler işw yarıo ama görsel daha çok işe yarardı.ayrıca bir kaç tane ritim de koyarsanız yada ritim içinde açıklama yaparsanız çok memnun olurum teşekkürlerrr

Adsız 29 Ağustos 2008 16:09  

cok güzel fakat aprej hakkinda cok az bilgi vermissiniz.Benim bilmek istedigim Akorlari basarken hangi teller ile aprej yapilmasi gerektigi ? yukaridan asagiya mi yoksa tersi mi?
Bir örnek ile aciklarsaniz sevinirim.

onur 29 Ağustos 2008 17:11  

arpej yapmaya bastığınız akorun kök sesiyle başlanır. örneğin am akorunu basıyorsanız arpeje la notasından yani 5.tele vurarak başlarsınız.yukardaki egzersizleri bu doğrultuda yeniden incelerseniz dediğimi daha iyi anlarsınız.bir de arpej sadece yukarıdan aşağı veya sadece aşağıdan yukarı olur diye bir kural yok.aslında sorunuzdan ayrı bi yazı konusu çıkar :) en iyisi bununla ilgili örnekleri ayrı bir yazıda göstereyim.

Adsız 30 Ağustos 2008 13:58  

cabuk cevabiniz icin tesekkür ediyorum aprej konusunda.Yukaridan asagiya veya tersi ile kastim basilan Akorda hangi tellerin sirasiyla calinmasi gerektigiydi.verdiginiz örnekteki Am Akoruna 5.Telden calmaya baslarsak geride kalanlarin sirasi nasil olacak.
simdiden tesekkürler.

Hakan

onur 31 Ağustos 2008 10:17  

onun belirli bir sırası yok.yani attığınız arpej her parçaya göre değişir. siz şimdilik yukarıdaki egzersizleri çalışın. buarada değişik parçaların arpejlerini gösteren bir yazı hazırlayacağım.böylelikle hem yeni şarkılar öğrenecek hem de arpeji geliştirmiş olucaksınız.

Adsız 10 Mart 2009 01:57  

bilqiler açıklayıcı diil fasla..
daa ii anlatm olablrdi yinede tşk.

Adsız 20 Ocak 2010 10:24  

bilgiler için teşekkür ediyorum.benim sorum da şu ritime göre mi arpeş değişir yani her ritmin ayrı arpejimi var

Adsız 24 Ocak 2010 14:39  

bence gayet acıklayıcı we acık yenı basladıysanız anlamamanız normal yanı arpejı daha once bı gosterenın olması lazım sıze anlamanz ıcın. paylasımınız ıcın teskkrler

Adsız 27 Haziran 2010 04:32  

ben çok beğendim bunu yapamayan anlamayanlar gidip atlasınlar bi yerden yani gayet açık basit güzel olmuş teşekkürlerr

Adsız 14 Temmuz 2010 08:13  

vidioda gösterseniz olmaz mıydı..

Adsız 15 Temmuz 2010 07:21  

gayet güzel ve anlaşılır bir biçimde
teşekkürler...

Adsız 4 Ağustos 2010 06:14  

ÇOK GÜZEL OLMUŞ BİLGİLER İÇİN TŞKLER.BU EGZERSİZLE ÇALINAN ŞARKILAR DA VAR MI PEKİ?.?

Adsız 12 Ağustos 2010 05:54  

video olursa iyi olurdu benim sorunum G sol majörde zorlanıyorum kolay bir yöntem varmı kavramam için parmaklarım yerleşmiyo tellere birden basılıyor

Adsız 2 Ekim 2010 00:06  

Egzersizleri hangi perdede yapcaz acaba onu da soyler misin?

Adsız 30 Ocak 2011 08:48  

ya çok güsl olmuş ama bunların sayı ile gösterimleri yok mu ????

Adsız 1 Kasım 2011 13:16  

bu egzersizler gitarin telleri oluyor?

Adsız 30 Nisan 2012 01:35  

herşey iyi hoşta baş parmak üstteki 3 tele yerleştiriliyo ama hangi şarkıda veya hangi notada hangisini kullanacaz onu anlamadım???

berkay 12 Mayıs 2012 04:10  

guzel paylaşım

Volkan Aday 2 Temmuz 2013 02:16  

bunlar bilindik şeyler bence gereksız bı paylasım nasıl herkez sarkıya gore rıtım nasıl yapıcaz dıyosa sende sarkıya gore arpejı nasıl atıcaz acıklarsan daha faydalı olur cunku bılmeyenler var senın dılınden anlamaz uygulamalı anlatıcaksın 2 satır yazı yazmakla olmaz ;)

Adsız 18 Ocak 2014 06:32  

güzel di işte

Yorum Gönder