Perdeler

26 Eylül 2007 Çarşamba

Şimdi sıra gitar klavyesine geldi. Gitar klavyesine baktığınızda yan yana dizilmiş metaller göreceksiniz. O metallerin arasındaki boşluklara perde deniyor. Çalarken parmaklarımızı o perdelere yerleştiriyoruz. Yalnız parmağınız metallerin üzerine basarsa ses net çıkmaz. O yüzden sesi net alabilmek için perdelere tam ve doğru basmak gerekiyor.

Peki hangi parmakla hangi perdelere basacağız? Burada hemen parmak isimlerine de değinelim. Gitar tellerinin isimlerinin olduğu gibi parmakların da isimleri var. Onlar da sol el için şöyle:
İşaret: 1. parmak
orta: 2. parmak
yüzük: 3. parmak
serçe: 4. parmak
Yani sol el için baş parmak hariç diğer 4 parmağı kullanıyoruz (Bu dediğim sağ elini kullananlar içindir, solaklar için ise tam tersi). Şimdi gitarı elinize alın ve en alt telde 1. perdeye 1. parmak, 2. perdeye 2. parmak, 3. perdeye 3. parmak ve 4. perdeye 4. parmak gelecek şekilde elinizi klavyeye yerleştirin. Şöyle bir egzersiz yapabilirsiniz:

En üst tele (E teli) boş halinde baş parmağınızla vurun. Sonra 1. parmağınızla 1. perdeye basıp tekrar tele vurun, daha sonra 2. parmağınızla 2. perdeye basıp tekrar vurun bu şekilde 4. perdeye kadar gidin. Artık 5. tele (A teli) geçebilirsiniz. Yine aynı şekilde önce boş tel sonra 1. perde, 2. perde ve 4. perdeye kadar gidip 3. tele geçiyorsunuz. Böyle giderek en alt telin 4. perdesine geldiğinizde 4. parmağınızı kaldırıp tele vurun (3. perdeye geri gitmiş olduk) bu şekilde boş tele kadar her tele vurarak geriye gidin. Daha sonra 2. tel, 3. tel...ve tekrar başladığımız noktaya döndük.Yalnız bu çalışmayı yaparken dikkat etmeniz gerekenler yavaş çalışın, acele etmeyin, her notanın sesini net bir şekilde duyabildiğinizden emin olun. Aşağıda anlattığım egzersizle ilgili bir video var buna da bakıp olayı daha iyi anlayabilirsiniz.


Sıkıcı bir çalışma olduğunu söyleyebilirim ama iyi bir parmak açma alıştırmasıdır.

23 yorum:

Adsız 4 Nisan 2008 23:53  

ya neden bu adam türkçe anlatmıyorbişey anlamıyoruz ondan

Adsız 23 Mayıs 2008 11:53  

arkadaşım şunu söliim:ingilizcen yoksa sen bitiksn zaten anlamıomş allahım yha

Adsız 13 Haziran 2008 14:06  

ya video var diyosunuz ben burda video falan göremiyorum

Adsız 19 Haziran 2008 08:22  

bu var olmuş olan video'yu ben de göremiyorum...

Adsız 28 Haziran 2008 21:53  

we bende göremiyorum:)

Adsız 30 Haziran 2008 10:06  

weeee aynn bnde göremiyorm

Adsız 30 Haziran 2008 11:38  

süper anlatılmış saolun:)

Adsız 30 Haziran 2008 12:45  

video yook

Adsız 3 Temmuz 2008 08:16  

aynen

Adsız 26 Temmuz 2008 05:28  

videoooo yokkkkk warsada ben göremiyom

Adsız 9 Ağustos 2008 12:29  

çok iyi bir anlatım teşekkürler
Arkadaşlar saçma sapan konuşmayın, video olmamasının nedeni youtube' un kapalı olması

Adsız 11 Ağustos 2008 10:11  

çok güzel anlatmışsınız teşekkürler.çok işime yaradı

RAUVAS 21 Kasım 2008 07:25  

analatım için teşekkür ederim..

ayrıca arkadaşalr video tr ip'sinden görünmüyor. dns programı indirip veye ağ bağlantılarından dns ayarı yaparak görebilirsiniz.

Adsız 6 Aralık 2008 11:48  

açıklamlar güzelll ama bütün akorları yayınlarsanız daha süper olur benjeeee...
byee
:D

Adsız 4 Şubat 2009 05:51  

teşekkürler çok güzel anlatmışsınız ama video yokki.?

Adsız 6 Mayıs 2009 10:15  

video u göremeiorm ki.! ama anlatım güzelmış ama yapamıorm :D:D

çiya 31 Mayıs 2009 13:11  

youtube kapalı video ondan görünmüyo:):)ama benim dnsler TR nin değil ben görüyom:P

Adsız 24 Mart 2010 07:49  

yavv bunun yerine sadece perdeleri şekil olak görmek mümkün değilmi am dem em gibi

Adsız 22 Mayıs 2010 13:12  

tum bilgiler harika ancak videonuzda gorunurse daha da harika olacak.tesekkurler...

Adsız 24 Mayıs 2010 12:57  

gardaaaaaaaaaaaş süper

Adsız 22 Haziran 2010 11:39  

hharikasınızzzzzz süperrr ama video yok:S:D

Adsız 23 Mayıs 2011 12:11  

youtube açamayan arkadaşlar videyoyuda göremiyor.

Adsız 21 Mayıs 2012 01:12  

Super olmus yazilanla video'yu birlestirince hemen calismaya basliyosun ellerinize saglik

Yorum Gönder