Gitarı Akort Etmek

28 Eylül 2007 Cuma

Akort etmek gitar çalmayı öğrenirken ilk öğrenmemiz gereken şeylerden birisidir bence. Gitarın akordu kullanım sıklığına göre çabuk bozulabilir. Dolayısıyla sık sık gitarın akordunu kontrol etmek, eğer akordu kaçmışsa düzeltmek lazım gelir. Çünkü akortsuz gitarla çalışılmaz.

Akort etmenin pratik yolları var. Eğer bir bilgisayarınız ve bir de bilgisayarınıza bağlı mikrofon varsa akort programları yardımıyla bu iş adeta çocuk oyuncağıdır. Bunun yanısıra gitarı akort etmeye yarayan küçük, kullanışlı araçlar vardır, çok da pahalı değiller bunlardan da alabilirsiniz.

Ama illaki gitar akort etmek için yardımcı araçlara ihtiyacımız yoktur eğer iyi bir müzik kulağımız varsa. Peki nasıl yapacağız? Gitar klavyesindeki notaların yerlerini kavradığınızda bu işin çok basit olduğunu anlıyacaksınız. Şöyle yapıyoruz:

Gitarın 6. telinin 5. perdesiyle 5. telinin boştayken çıkardığı sesler aynı olmalıdır. Çünkü ikisi de aynı sesi yani La yı verir. Hangi ses düşükse/yüksekse ilgili teli sıkıyoruz/gevşetiyoruz.
Gitarın 5. telinin 5. perdesiyle 4. telinin boştayken çıkardığı sesler aynı olmalıdır.
Gitarın 4. telinin 5. perdesiyle 3. telinin boştayken çıkardığı sesler aynı olmalıdır.
Gitarın 3. telinin 4. perdesiyle 2. telinin boştayken çıkardığı sesler aynı olmalıdır.
Gitarın 2. telinin 5. perdesiyle 1. telinin boştayken çıkardığı sesler aynı olmalıdır.

Gördüğünüz gibi tellerin çıkardığı sesleri birbirine göre karşılaştırma sonucuna göre ilgili telleri gevşeterek veya sıkarak akordumuzu tamamlıyoruz ama başlangıç noktamız ne olacak? Bunun da çözümü var. Bir la düdüğü edinmek. La düdüğü üflendiğinde la sesini verir, bu da bizim gitarımızın 5. telinin sesidir.

53 yorum:

Mustafa 13 Ocak 2008 07:02  

çok güzel bir açıklama olmuş tşk ederim.Ama bişey sormak istiyorum bu mikrafon ve pcniz varsa akort etmek çok kolay demişsin acaba hangi siteden veya programdan böle bişey yapabiliriz.

j_gitarist 20 Ocak 2008 14:42  

mustafa sana bir program vereceğim. ama programı ben kullanmdım ama tam anlayamadım. bir türlü mikrafondan ses alamadım. vereceğim sitede açıklamasıda var. buyur: http://www.bekirhoca.com/muzik/akord.asp

Enes Özcan 28 Ocak 2008 03:49  

bn programla akord ettim ve buradan konrtol ettim çok tam olarak doğru yapmışım son derece kullnışlı bir program gerçekten çocuk oyuncağı

Adsız 10 Şubat 2008 03:06  

Bilgileriniz için teşekkürler.Ek bilgi telefonun meşgul tonu da la sesini verir

Adsız 12 Mart 2008 10:15  

ya resim koysan daha iyi olurdu :D

Adsız 13 Haziran 2008 14:09  

teşekkürler bu bilgi için

Adsız 28 Haziran 2008 10:48  

saolun ben bide şeyi öğrenmek istiom yhaa bende gitar dersine başladım ama o derse daha çok var hani şu DM ,AM fln oluo yha o neee

Adsız 29 Haziran 2008 01:54  

o galiba hmm... bnde bilmiyorum galiba:D

Adsız 4 Temmuz 2008 03:30  

amerika ve bir çok avrupa ülkesinde notalar harftir
C = Do
D = Re
E = Mi
F = Fa
G = Sol
A = La
B = Si

Harf örnek: X
X = Majör
Xm = Minör
X7 = Majör Yedili
Xm9 = Minör Dokuzlu
X# = Diyez
Xß = Bemol

Harfleri hatırlaman için ipucu:
CuDO
DeRE
EMİne
FiFA
Gol
ALA
BeSİ

Adsız 8 Temmuz 2008 12:00  

tuner programları var mikrofon varsa onu demek istemiş

ayşe 18 Temmuz 2008 02:55  

ben bişey anlamdım

Adsız 25 Temmuz 2008 03:02  

sağol kardeş

melda 28 Temmuz 2008 04:24  

çok güzel anlatmışsın...

s_ev-de 1 Ağustos 2008 07:35  

AM DM fln dedikleri şeyler gitar notaları.bi arkadaş sormuş cevabını yazıyım.nasıl flütte si la sol var sa gitarda da AM DM E gibi notalar var.

Adsız 4 Ağustos 2008 10:41  

çok sağolun valla çok iyi oldu bu

Adsız 21 Ağustos 2008 05:39  

yha tamam anladık yaptık elinize sağlıkta biz 6. teli nasıL yapıcas

crazy 12 Eylül 2008 10:36  

birşey soracağım ama abest kaçıcak...6. tel en üsttekimi en alttaki mi?

onur 12 Eylül 2008 12:53  

en üstteki tel.

Adsız 20 Eylül 2008 05:47  

bu la düdüğü denilen şeyi nereden edinebilirim?

onur 20 Eylül 2008 08:41  

müzik dükkanlarında satılıyor.veya dijital akort cihazları var onlardan da alabilirsin.

Adsız 13 Aralık 2008 08:52  

yaa bişey sorcam perdenedemk

Adsız 26 Ocak 2009 07:40  

hocam la için eski tip cep telefonlarının besteleyicisini kullanabilirsiniz

Adsız 3 Şubat 2009 08:22  

arkadaşlar şu la notasını herhangi bi teknolojik cihazdan nasıl bulabilirz bide bu telefonun meşgul tonu nedir yaww

Adsız 16 Ocak 2010 10:22  

telefonda birini aradıgınızda duydugunuz ses yani biiiiiip sesi la sesidir.5. tel ona göre akort edilir bu kulaktan akort ıcındır.dıger tellerı arkadas anlatmıs.yalnız mıkrofonla kolay yontemı var bılgısayardan ap tuner ındırın ınternetten kullanımını ogrenın cok kolay.

Adsız 12 Mart 2010 07:24  

bildiğime göre AM,DM... ve diğerleri gitar notası değil gitar akorları,akor birden fazla notadan oluşur öyle değil mi?

Adsız 13 Mart 2010 06:10  

sizce gitarda akorla çalınan en güzel ve iyi anlaşılan şarkı hangisi acaba?bana bir fikir verebilir misiniz dicektim :)

adsız 14 Mart 2010 06:09  

bence akorla çalınan en güzel şarkı çemberimde güloya ya sizce.

şirine 4 Mayıs 2010 05:18  

yhhaaa çok gzl olms da ilk 6. teli mi yapcaz yoksa 5. teli mi,??????????????

Adsız 20 Mayıs 2010 05:31  

ilk 6 teldeki çalışmalar orta ve işaret parmaklarıyla yapılırsa anlama ve kavrame gelişir daha sonra perdelerle gitarı akort etmek çok kolay olacaktır

1.tel=E en altaki teldir
2.tel=B
3.tel=G
4.tel=D
5.tel=A
6.tel=E en üstteki teldir

QZEM 12 Haziran 2010 06:37  

ritimlerdeki A YAY YA FELAN YAZIO ONLAR NE?

Adsız 1 Ağustos 2010 11:02  

j_gitarist ya arkdaş ben programı indirmeye çalışıorum ama inmior en sonda bir boşluk var yanındada register ne yapmam lazım anlamadım bişiy??????lütfen acil cvpp

aslı 30 Ağustos 2010 01:28  

ya peki microfon yoksa nasıl yapcaz

nisa 19 Eylül 2010 04:14  

evet nasıl yapıcaz ???
veya bildiğiniz kolay kullanabilir bir akort programı varsa yardımcı olur musunuz???

Adsız 19 Eylül 2010 14:18  

bizde kulak varda :D eger 2 telinde akoru bozuksa ikiside layı tam vermyorsa yada re yi hani kulak varsa dogru r yi kendin bul dicende yeniyiz daha :D ama sagol ilerletmeye başladık...

Adsız 20 Eylül 2010 04:07  

kendin bulmana gerek yok akort programları var akort cihazları var :) ap guitar tuner 1.02 bu programı google'da arat bulursun. akort derdin kalmaz.

Adsız 29 Eylül 2010 15:44  

ap tuner windows 7 64bit te çalışmıyor arkadaşlar. haberiniz olsun. çok denedim maalesef olmuyo. ve 1 haftadır akord programı aryrm maalesef win 7 için yok. wista xp 2000 98 var ama win7 için yok...

Adsız 19 Ekim 2010 11:20  

bence gitarda akorla çalınan en güzel şarkı çemberimde gül oya

Adsız 2 Kasım 2010 07:28  

registere değil altındakine bas

Adsız 14 Kasım 2010 10:59  

Unutmuştum tekrar tazelemiş oldum bilgi için teşekkürler

Adsız 19 Kasım 2010 16:54  

2010 yılındayız hala akorun kolay bir yolu yok.

Adsız 16 Şubat 2011 04:02  

ya register çıkıyor yardım edin

Adsız 29 Temmuz 2011 16:15  

ben 3.08 kullanıyorum akort yapmak çok kolay hatta az önce yaptım boş yere paranızı makinelere harcamayın :) Manisa Turgutludan Özgür Öztürk :)

Adsız 24 Ekim 2011 11:14  

gitar akort etrmek için mikradona gerek varmı yoksa hopörlör yeterlimi lütfen yardımcı olun

Adsız 27 Ekim 2011 10:52  

offf BAKIN BEN GİTARCIYIM GÜZEL SANATLAR LİSESİNDE OKUYORUM GİDİN TUNER ALIN BİRDE METRONOM LUSU VAR RİTİM TUTAR İHÇ. OLANLAR ALSIN TUNER SADECE AKOR YAPAR TUNER ALIN 10LİRA FALAN İŞİNİZİ GÖRÜR

Adsız 9 Kasım 2011 04:44  

güzel bir açıklama olmuş orda dediğiniz gibi(Gitarın 6. telinin 5. perdesiyle 5. telinin boştayken çıkardığı sesler aynı olmalıdır. Çünkü ikisi de aynı sesi yani La yı verir. Hangi ses düşükse/yüksekse ilgili teli sıkıyoruz/gevşetiyoruz.) hangisini gevşetmeliyiz ya da sıkmalıyız bunu nasıl anlıyacağız

onur 11 Kasım 2011 07:54  

la sesini referans alacağımıza ses doğru olmalı ki akordumuz yanlış olmasın. yazıda da bahsettiğim la düdüklerinden alabilirsiniz.

Adsız 2 Aralık 2011 08:50  

bu dedgınız program aktivasyon kodu istiyor acaba onu nasıl bulabilir

Adsız 2 Aralık 2011 14:30  

1.02 versiyonunu indirin. aktivasyon istemez.

Adsız 11 Mayıs 2012 10:49  

ya benmkinin akoru olmadı iyice bozuldu ama
:\

Yunus Velyaminov 18 Mayıs 2012 11:51  

1 Mikrofon Yardımıyla Gitarınızı Akord Edebileceğiniz Güzel 2 Site
http://www.tunerr.com/
http://www.jamplay.com/tools/online-guitar-tuner

Tavsiye Ederim Arkadaşlar ;)

Adsız 2 Eylül 2012 08:59  

ya arkadaşlar ben akortu doğru bir şekilde yapıyorum..ertesi gün sesler değişiyor gitarı alalı 1 gün oldu. nasıl iştir bu 1 günde akort mu bozulur..
gitarın markası: VALENCİA CG160 KLASİK GİTAR
BİLGİSİ OLAN VARSA YARDIM ETSİN LÜTFEN....

Adsız 24 Eylül 2012 09:15  

Çokgüzel açıklamışsın tşk

Adsız 26 Ekim 2013 22:43  

arkadaşlar ben akort aleti aldım ama kullanamıyorum yardım eder misinz?

Yorum Gönder